De Mantelkar
Mobiele installatie voor mantelzorg
De Mantelkar
De Mantelkar brengt op een frisse, laagdrempelige manier het ondersteuningsaanbod actief naar de mensen. Door middel van een praktisch inzetbare bakfiets of handkar wordt het gesprek tussen mantelzorgers en organisaties gefaciliteerd. Middels de verschillende methodieken op de Mantelkar wordt inzichtelijk of iemand aan de criteria van een mantelzorger voldoet en maakt inzichtelijk of iemand mentaal en/of fysiek overbelast is. Om overbelasting voor te zijn, kan er met dit inzicht gepaste ondersteuning worden aangeboden.
Voorkomen is beter dan genezen
De Mantelkar heeft een preventief doel: om overbelasting bij mantelzorgers vroegtijdig te signaleren en daarbij gepaste informatie en ondersteuning te bieden. Dit om overbelasting bij mantelzorgers voor te zijn, en ervoor te zorgen dat mantelzorgers hun taken langer en beter kunnen uitvoeren en tevens zelf volwaardig mee blijven draaien in de participatiesamenleving. Zo hopen we dat de Mantelkar in de toekomst door heel Nederland mensen kan informeren en ondersteunen om overbelasting bij mantelzorgers op landelijk niveau aan te pakken.
De Mantelkar op RTV Rijnmond
Voor de toekomst van informele zorg
Gezien de toekomstprognose (SCP/ SCP, 2018) dat er binnen twintig jaar een enorm tekort aan mantelzorgers dreigt te zijn, is het des te belangrijk om de mantelzorgers van nu met de Mantelkar de ondersteuning te bieden waar zij recht op hebben. Om daarmee de informele zorg in Nederland in stand te houden. Hoewel het primaire doel van de Mantelkar preventie is, zorgt de Mantelkar ook voor meer zichtbaarheid en dialoog rondom mantelzorg en mantelzorgers. De Mantelkar is een echte blikvanger en kan zowel op een dagelijkse basis als voor speciale evenementen worden ingezet.
Een Mantelkar op maat
Mantelzorg is een breed begrip, en kan de informatie en ondersteuning per gemeente of (zorg)organisatie verschillen. Zo kan de Mantelkar kan op basis van wensen op maat worden gemaakt. Er kan gekozen worden om de vormgeving van de Mantelkar te behouden, of een eigen vormgeving in bijvoorbeeld de huisstijl van de organisatie te voeren. Ook kunnen de methodieken en ondersteunende middelen per gemeente of (zorg)organisatie worden aangepast. Informeer vrijblijvend naar alle mogelijkheden.
Meer weten?
In de gemeente Rotterdam staan inmiddels vier Mantelkarren om zoveel mogelijk mensen, op allerlei plekken, te informeren over mantelzorg en de hulpmiddelen waar zij recht op hebben. Naast de gemeente Rotterdam willen we ook andere (zorg)organisaties en gemeenten bij dit project betrekken.
Heb jij belangen rondom informele- of mantelzorg? Wij komen graag met je in contact.
Kimmo de Reuver
+31 (0) 6 51 18 86 43
kimmo@hetproces.com